Pokal SLOvenSKI maraton - Tekaške destinacije v Sloveniji - Velika planina

Velika planina

Opis destinacije

Velika planina je ime zakrasele visokogorske planote v Kamniško-Savinjskih Alpah SSV od Kamnika, ki se razprostira na površini 5,8 km² in povprečni višini okoli 1500 mnm z najvišjim vrhom Gradišče, ki doseže višino 1666 mnm.

Velika planina, ki obsega Veliko, Malo in Gojško planino ter Dovjo in Veliko gričo, je največja visokogorska pašna planina na Slovenskem. Na njej so pastirji zgradili več pastirskih naselij s preko sto pastirskimi stanovi (kočami, bajtami) posebne oblike, ki so zaščitni znak planote. Na planoti sta tudi naravni znamenitosti, imenovani Velika in Mala Vetrnica. To sta jami, ki se jima je zaradi preparevanja porušil strop in sta nastali udornici. Danes je Velika planina obdana z redkim smrekovim gozdom ter ruševjem in posejana z značilnimi kraškimi vrtačami. Na zložni planoti se je gozd že pred stoletji umaknil pašnikom. Mehke zelene trate med vrtačami in kotliči so dale idealne pogoje za letno pašo govedi.

Na Veliki planini se je v zimi 1931-1932 pričela nova oblika zimskega turizma, tako imenovano »bajtarstvo«, to je najem pastirske koče v času, ko se na planini ni pasla živina.

Leta 1964 je bila predana svojemu namenu nihalka na Veliko planino. Kmalu zatem se je pričelo tudi širjenje smučišča s postavitvijo novih vlečnic. Tako je danes Velika planina letno in zimskošportno središče z gondolsko žičnico, dvosedežnico, vlečnicami, gostišči in planinskimi domovi ter zasebnimi turističnimi kočami, zgrajenimi po vzoru pastirskih stanov.

Ker na planini ne sme biti umetnega zasneževanja, je smučišče z dolžino 6 kilometrov prog odvisno od snežnih padavin.

Proge

Tekaška proga je urejena od gostišča Zeleni rob do cerkve Marijine Snežne. V primeru ugodnih snežnih pogojev, so urejen proge tudi do Male Planine. 

Karta prog

Vzdrževanje prog

Progo ureja dnevno podjetje Velika planina d.o.o. s snežnim teptalcem. 

Dostop in parkirišče

Dostop do Velike planine je mogoč prekop nihalke.

Organizacija športno-rekreativnih prireditev

Po planoti poteka etapa večdnevne tekaške prireditve Po planotah Slovenije.

Kontakt

I: www.velikaplanina.si/aktivnosti/zimske/tek-na-smuceh/

FB: www.facebook.com/Velika.planina/

T: 01/8327 258

E: jogpAwfmjlbqmbojob/tj

Trase v Google map:

Proge na Veliki planini